Landstede Groep

Onderwijs

Het christelijk geloof geeft ons dagelijks leven en werk betekenis. Het leert ons dat ieder mens waardevol is en recht heeft op respect. Daarom is ons onderwijs er op gericht studenten te laten ontdekken wie zij zijn en op welke manier zij van betekenis kunnen zijn. Onze kernwaarden hierbij zijn: Persoonlijk, Betrokken en Gepassioneerd.

We dagen studenten uit om uit te blinken in wat ze graag doen en waar ze goed in zijn. Zo kunnen zij van betekenis zijn voor de maatschappij.

Onderwijs op maat
Iedere student bij Menso Alting krijgt een persoonlijke loopbaancoach toegewezen. Je coach begeleidt je bij de voortgang van je studie en je persoonlijke ontwikkeling. Samen bepalen jullie welke onderwijsroute passend is. Iedere student heeft een individueel leerplan. 

Kernteam
In een kernteam van zo’n twintig studenten en een loopbaancoach ga je aan de slag met je leer- en loopbaan. Drie tot zes uur per week zit je bij elkaar, met veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Je gaat aan de slag met de vaardigheden die je nodig hebt in je studie. Hoe geef en ontvang je feedback? Wat komt er kijken bij planning? Naast de ontwikkeling van je leerproces, ben je bezig met verschillende samenwerkingsopdrachten en bereid je je voor op jouw stappen na je opleiding.

LWP en TWIXX
De kern van het beroepsonderwijs bestaat uit zogenaamde LeerWerkPrestaties (afgekort LWP). Dat zijn projectmatige opdrachten waarmee je onderdelen van jouw beroep oefent. Zo’n LWP maak je soms individueel en soms in een groep. Je krijgt van je LWP-begeleider tussentijds en bij afronding feedback. Waar mogelijk krijg je zelf veel ruimte om de LWP voor jou of je groep extra leerzaam te maken. 

Om een LWP goed te kunnen doen, worden er allerlei onderwijsactiviteiten aangeboden die je daarbij kunnen helpen: Theorielessen, Workshops, Instructies, en allerlei andere vormen van onderwijs (afgekort TWIXX). Door deze twixxen leer je alles wat je nodig hebt om je beroepsopdrachten (LWP) goed uit te kunnen voeren. Zo ontwikkel je jouw kennis en vaardigheden.

BPV  
Leren in de praktijk is wellicht het meest belangrijke aspect van het mbo. Leren of vorming in de praktijk noemen we bvp (beroepspraktijkvorming) Tijdens de opleiding vindt er daarom een combinatie plaats van leren op school en leren op stage of werk. Hoe jouw praktijkleren of stage er uit ziet en wanneer die plaatsvindt verschilt per opleiding en leerjaar. Je wordt daarover tijdig geïnformeerd.

Generieke vakken 
Taal en rekenen zijn belangrijk om je in de maatschappij te kunnen redden. Daarom krijg je daar ook onderwijs in. Iedere student volgt Nederlands en rekenen; voor studenten op niveau 4 is er ook Engels.

Burgerschap
Ook burgerschap komt voorbij. Hoe blijf je mentaal en fysiek fit? En hoe zit het eigenlijk met de landelijke politiek? Wat doe jij voor de maatschappij? En hoe ga je nu goed om met geld? Door met elkaar in gesprek te gaan en de wereld om je heen te verkennen met oog voor je eigen identiteit geven we op onze eigen wijze vorm aan Burgerschap.

Keuzedelen  
Naast vakinhoudelijke lessen en andere vakken, zijn er ook keuzedelen waarmee jij je door verdieping of verbreding van kennis en vaardigheden voorbereidt op jouw professionele toekomst. Daarnaast kunnen keuzedelen bijdragen aan een betere doorstroom naar een vervolgopleiding. Je kiest de keuzedelen samen met je loopbaancoach, op basis van jouw interesses en toekomstige werkgebied. Het basis-, profiel, en een of meerdere keuzedelen vormen gezamenlijk de diplomagerichte beroepsopleiding. Het keuzedeel vormt een verplicht onderdeel van het onderwijs en de examinering en zijn zo onderdeel van jouw unieke diploma. 

Je start niet direct met de keuzedelen, maar begint met de oriëntatie: wat is het beroep, hoe zit de opleiding in elkaar en wat wil ik zelf? Pas dan kun je een goede keuze maken. Als je een keuzedeel succesvol hebt afgerond, dan wordt dat vermeld op je diploma. Daardoor kun je nog beter laten zien wat je allemaal in huis hebt. Na de start van je opleiding word je geïnformeerd welke keuzedelen jouw opleiding aanbiedt en hoe je tot een keuze kunt komen.