Landstede Groep

Feest! 15-jarig bestaan

20 december 2023

Feest bij ons aan de Fuchsiastraat in Zwolle.

Wij vieren ons 15-jarig bestaan!

Feest bij mbo Menso Alting aan de Fuchsiastraat in Zwolle, woensdag 20 december. Met food trucks, een photobooth, live muziek en leuke cadeautjes vierden studenten en docenten het 15-jarige bestaan van de school. Een mooi samenzijn in winterse festivalsferen, met als hoogtepunt de kerstviering met de band LEV – een bekende naam in de christelijke muziekscene. “Superleuk dat LEV komt!!”, keken eerstejaars studenten Maatschappelijk Zorg naar het optreden uit. “Eigenlijk waren we al vrij, maar we zijn speciaal gebleven voor de viering.”

Met veel lef en enthousiasme startten enkele gepassioneerde onderwijsmensen vijftien jaar geleden een school voor christelijk mbo. Er was aardig wat scepsis in die tijd: in Amersfoort was ROC Menso Alting immers ook nooit goed van de grond gekomen. ‘Dat wordt niets’, zeiden de mensen. ‘Hooguit 350 leerlingen’, concludeerde een onderzoeksbureau. Maar inmiddels begeleidt mbo Menso Alting in Zwolle jaarlijks ongeveer 900 studenten. In totaal vonden zo’n 4.000 studenten hun weg via deze school naar hun eigen, persoonlijke toekomst. Echt reden voor feest!

De jubileumviering werd druk bezocht en goed ontvangen. “Het samenzijn is mooi,” vindt Rob, docent Maatschappelijke Zorg. “Vooral het uitgangspunt vind ik gaaf: docenten en studenten vieren samen.” Docent Economie Henk-Jan Wessels droomt verder: “Ik zou het ook mooi vinden om in een kerk de kerstviering te hebben. In zo’n lange stoet naar de kerk wandelen. Dat ademt sfeer uit.” Deze viering vindt ‘gewoon’ plaats in de aula van de school. Na een spontaan Lang zal ze leven van de band, worden er allerlei kerstliederen opgevoerd. Van het klassieke Hoor de engelen zingen d’eer en Stille nacht (weliswaar in een modern, sferisch jasje), tot zelfgeschreven ballads en uptempo popsongs. Stuk voor stuk liederen met een boodschap over kerst, vrede, en over thuis zijn.

 

Thuis

Thuis zijn – LEV bezingt het als een kerstgedachte. Maar het zijn ook woorden die passen bij de manier waarop studenten én docenten de school omschrijven. “Ik word als mens gezien en de studenten ook,” antwoordt Truus ten Brinke, docent Maatschappelijk Zorg, op de vraag wat zij aan mbo Menso Alting waardeert. “De kleinschaligheid is fijn. We hebben kleine klassen en er is echt tijd voor je”, vindt een tweedejaars student Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker. “Er wordt goed naar je geluisterd en de docenten zijn echt geïnteresseerd in jou.”

 

Met open luiken

“Steeds weer horen we dat de persoonlijke, gepassioneerde en betrokken begeleiding studenten helpt om hun talenten te ontdekken en zelfbewust hun eigen weg te vinden”, antwoordt directeur Bert Veuger op de vraag wat de succesformule is van mbo Menso Alting. “En er is meer. De manier waarop we uiting geven aan onze christelijke identiteit, waarmee we onze geloofsbeleving aan elkaar toetsen, staven, eventueel herzien en verdiepen, wordt ook zeer gewaardeerd. Dat doen we op onze eigen manier. ‘Met open luiken’, omschrijft oud-minister Arie Slob dat zo mooi in het magazine dat we speciaal ontwikkelden voor ons 15-jarig bestaan.”

De reacties van docenten en studenten gaan over samen optrekken, met elkaar stilstaan bij de dingen die zich voordoen, daar aandacht voor hebben. Erik Jan Groen, docent Maatschappelijke Zorg vat het kernachtig samen: “Het klinkt misschien gek; maar we zijn niet super vernieuwend. Het is juist ‘gewoon normaal’. Echt een thuisgevoel.” Niet voor niets klinkt het liedje Tot we thuis zijn erg vertrouwd in de aula, waar studenten en docenten de zitplekken delen tijdens de viering:

Want we geven en ontvangen
We huilen en we lachen
We lopen samen op totdat we thuis zijn
We zijn boos en we vergeven
We proosten op het leven
Samen door het leven tot we thuis zijn

Op die voet gaat de school de volgende vijftien jaren tegemoet. “Ik hoop dat we het persoonlijke karakter houden dat we nu hebben. Ik wens ons toe dat we ons geloof mogen blijven uitdragen naar studenten”, besluit Henk-Jan Wessels. Truus ten Brinke sluit zich hierbij aan: “Ik wens dat het zo blijft. En ik hoop dat we niet alleen worden gezien om wat we doen, maar ook om wie we zijn.”

band LEV

Sharing is Caring