Studiekeuze

Ga jij binnenkort een mbo-opleiding kiezen? Hoe vind je dan wat past bij jou en bij welke mbo- school je dan wil gaan studeren. We helpen je op weg met onze tips!

1. Begin op tijd met voorbereiden
Doe je examen, of stap je aan het einde van dit schooljaar over naar een mbo-opleiding? Ga bijtijds kijken wat bij jou past. Waar ben je goed in, wat zijn jouw kwaliteiten? Kiesmbo.nl kan je al een heel eind op weg helpen. Op je school kan je mentor/ coach je helpen of anders de decaan. De decaan weet welke opleidingen er allemaal zijn en welke mbo-scholen er zijn. 

2. Streep weg
Op kiesmbo.nl staan ook alle profielen die er zijn: profielen. Kijk wat je leuk vindt, weet je het nog echt niet? Begin dan weg te strepen met wat je echt niet leuk lijkt! 

3. Bekijk beroepenfilmpjes
Door filmpjes te bekijken, kun je een beter beeld krijgen van het beroep wat je kunt gaan uitoefenen na een opleiding. Kijk bijvoorbeeld op: rocnederland voor voorbeelden. 

4. Bezoek een Open Huis
Ondanks corona proberen de meeste mbo-scholen wel om je een indruk te laten krijgen van de school. mbo Menso Alting gaat binnen de richtlijnen wel Open Huizen organiseren. Klik hier voor ons eerstvolgende Open Huis.  
Als je een mbo bezoekt, let dan op de sfeer, de ontvangst, het schoolgebouw, de lokalen, de docenten, de studenten. Wat spreekt je aan en wat spreekt je minder aan?!

5. Brochures aanvragen
Vraag brochures op van opleidingen die je interessant lijken. Zo kun je vergelijken en krijg je thuis al een indruk van de school door wat er in de brochures staat. 

6. Vraag anderen...
Een studie kiezen kan lastig zijn als je niet precies weet wat je wilt. Er zijn vast mensen in je buurt die je willen helpen. Vraag je ouders, verzorgers, familie, vrienden om advies. Ook je docenten of je mentor/ coach kent je soms beter dan je denkt en weet wat bij jou zou kunnen passen. 

7. Laat je niet gek maken
Je vindt echt een opleiding die je leuk vindt! Ga aan de slag met onze tips en ontdek wat jij echt leuk vindt.

mbo Menso Alting
Klik hier voor de opleidingen die mbo Menso Alting aanbiedt

Klik hier als je meer wilt weten over mbo Menso Alting