Begeleider gehandicaptenzorg

Het beroep

Als begeleider gehandicaptenzorg kun je werken op een zorgboerderij, dagbesteding, bij mensen thuis, een woongroep of op een sociale werkplaats. Je ondersteunt en begeleidt mensen die niet zelfstandig thuis kunnen wonen vanwege een verstandelijke, zintuiglijke of lichamelijke beperking. Jij begeleidt deze mensen in hun persoonlijke ontwikkeling en bij de dagelijkse bezigheden en -activiteiten.

Een begeleider gehandicaptenzorg helpt mensen om zoveel mogelijk zelf te doen en je stimuleert de cliënt bij het maken van eigen keuzes. Ieder mens is anders, je zult je werkwijze daarom moeten afstemmen op je cliënt: wat heeft hij of zij nodig?

Iets voor jou?

  • Houd je van mensen en ben je een enthousiaste aanpakker?
  • Zorg je graag voor anderen?
  • Kun je goed luisteren, observeren en communiceren?

Dan is deze studie je op het lijf geschreven!

De opleiding

Deze opleiding stoomt de student klaar voor het werken in de gehandicaptenzorg. Je ontwikkelt je vaardigheden, kennis en houding. We behandelen vraagstukken als: Wie is je doelgroep? En in welke ontwikkelingsfase zitten mensen? Hierdoor leer je de cliënt beter begrijpen en kun je de zorg en begeleiding bieden die nodig is.

Communicatieve vaardigheden en persoonlijke verzorging zijn lessen die terugkomen in de opleiding. Op de dagbesteding kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je een cliënt helpt in zijn persoonlijke verzorging. We bereiden je zo goed mogelijk voor op het werken in de praktijk. Elk jaar ga je op stage, hier ontwikkel je je verder tot beroepsbeoefenaar. Met hulp van medestudenten, docenten en stagebegeleiders, leer je hoe je je kracht op de juiste manier kunt inzetten.

Help mensen om zoveel mogelijk zelf te doen

 

BOL

Bij ons volg je de meeste opleidingen via de beroepsopleidende leerweg (BOL). Je gaat dagelijks naar school en je doet praktijkervaring op tijdens je stage bij een erkend leerbedrijf.