Landstede Groep

Opleidingskosten en boekenlijsten

Opleidingskosten 

De kosten voor de opleiding bestaat uit een aantal onderdelen

- boeken/lesmateriaal/licenties
- schoolkosten/studiekosten
- lesgeld DUO

MBOwebshop (boeken, licenties en excursies)

Een overzicht van je leermiddelen kun je vinden op onze website per opleiding. Via de MBOwebshop kun je deze bestellen. Het overzicht voor het nieuwe schooljaar is beschikbaar vanaf 1 augustus. (Let op: prijzen zijn een indicatie, deze kunnen gedurende het schooljaar wijzigen).


Inloggen
Ga naar www.mbowebshop.nl/mensoalting en log in met je inlogcode en wachtwoord van Menso Alting. Nieuwe studenten krijgen deze code in de week van 23 augustus  thuisgestuurd. Voor de studenten die al op Menso Alting studeren, zijn de opleidingskosten vanaf 1 augustus zichtbaar in de webshop.

LET OP: controleer na het inloggen goed of je de juiste opleiding en het juiste leerjaar ziet staan. Mocht je tegen onduidelijkheden aanlopen of een specifieke vraag hebben, mail dan naar mbowebshop@mensoalting.net.

Hieronder een korte instructiefilm:

Bestellen bij de MBOwebshop

Lesgeld DUO

Mbo-studenten in de beroepsopleidende leerweg (BOL) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. Je betaalt lesgeld als je op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder bent en een voltijd opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs volgt. Je betaalt dit niet aan school, maar aan de Rijksoverheid en dat kan in termijnen. Je ontvangt bericht via DUO. Het lesgeld voor schooljaar 2022- 2023 is € 1239,-  (Ter vergelijk: het lesgeld was voor het schooljaar 2020/2021: € 1.202,-. Voor 2021-2022 was het lesgeld € 608,- in verband met corona). Betaling gaat via Mijn DUO.

Je betaalt geen lesgeld als je op 1 augustus voltijds mbo volgt en jonger bent dan 18 jaar.

Het cursusgeld voor een BBL-opleiding (werken en meestal 1 dag per week leren) voor schooljaar 2022-2023 bedraagt het wettelijk vastgestelde lesgeld € 258,- voor BBL niveau 1 en 2. Voor BBL niveau 3 en 4 is dat € 624,-

Meer informatie is te vinden op de site van de Rijksoverheid. Klik hier voor de informatie.

Financiële ondersteuning

Ga je een BOL-opleiding volgen en is het voor jou (of voor je ouders/verzorgers) moeilijk om de aanvullende kosten, zoals lesmaterialen, te betalen? Laat ons dit dan weten tijdens je plaatsingsgesprek. Met elkaar maken we dan afspraken over de aanschaf van boeken, een laptop, materialen, voorgeschreven kleding en bijvoorbeeld verplichte excursies.

Er zijn verschillende fondsen die leermiddelen vergoeden wanneer dat voor ouders/verzorgers lastig is. Ook gemeenten hebben hier soms regelingen voor. Kijk hiervoor op de website van de gemeente waar je woont.

Het is belangrijk dat je het hier met ons over hebt, zodat je goed van start kunt gaan in de opleiding van je keuze.

Wanneer je financiële ondersteuning nodig hebt, kun je via email contact opnemen met het mbo Studentenfonds van de Landstede Groep: mbostudentenfonds@landstede.nl