Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg

Het beroep

In dit vak draait het om mensen. Je kunnen inleven in de ander is een must, pas dan kun je de juiste hulp bieden. Een Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg werkt met mensen van jong tot oud die begeleiding nodig hebben bij wonen en zorg. Zoals: dak- en thuislozen, ouderen, (chronisch) zieken of mensen met een verslaving, psychiatrische stoornis, hersenletsel of justitieel verleden. Je begeleid de client o.a. bij financiën, zelfzorg en huishouding. Je ondersteunt de client in het dagelijks leven waarbij de client zoveel mogelijk zelf regie behoudt.

Je kunt onder andere aan het werk op woonvormen, logeerhuizen, zorgboerderijen of gesloten afdelingen, maar ook op een sociale werkplaats.

Iets voor jou?

  • Ben je zorgzaam, geduldig en sociaal?
  • Weet je goed te handelen in onverwachte situaties?
  • Help je graag mensen met problemen?

Dan past het beroep persoonlijk begeleider goed bij jou!

De opleiding

Ieder mens is anders, je zult je werkwijze daarom moeten afstemmen op je cliënt: wat heeft hij of zij nodig? Je leert op de opleiding hoe je deze begeleiding vormgeeft. Als Persoonlijk begeleider ben je eerste aanspreekpunt van de cliënt. Je leert op de opleiding hoe je zorgplannen schrijft,  hoe je contact met naastbetrokkenen onderhoud en hoe je een coördinerende rol in de organisatie hebt. In dit beroep wordt methodisch gewerkt, tijdens de opleiding leer je de fijne kneepjes van het vak.

In de hele opleiding werk je veel samen met medestudenten. In de praktijk is dat niet anders: je moet veel samenwerken met collega’s, naastbetrokkenen en andere hulpverleners. Reflectie op jezelf en je handelen is belangrijk in dit vak. daar is binnen de opleiding veel aandacht voor. Kortom: je wordt klaargestoomd voor het echte werk. AL vanaf leerjaar één loop je stage.

Je kunnen inleven
in de ander is een must


BOL

Deze opleiding volg je via de beroepsopleidende leerweg (BOL). Je gaat dagelijks naar school en je doet praktijkervaring op tijdens je stage bij een erkend leerbedrijf.

BBL

Werken en leren combineren? Geen probleem! Deze opleiding kun je namelijk volgen in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Ook veel volwassenen kiezen voor deze manier van leren. Je gaat een dag per week naar school, de overige dagen ben je aan het werk.

Aanmelden

Lijkt dit je een leuke opleiding, klik dan op de oranje balk om je aan te melden. Klik dan op de oranje balk! Wij maken gebruik van CAMBO voor het aanmelden voor je opleiding. Dat gaat heel handig via je DigiD. Heb je die nog niet, vraag die dan eerst aan. Daarnaast kun je bij ons je het hele jaar door aanmelden voor een opleiding, ook al staat dat niet in CAMBO. Wil jij op een ander moment instromen dan daar vermeld staat, neem dan contact met ons op via info@mensoalting.net en dan bekijken we wat er voor jou mogelijk is!

Kans op werk

Na je opleiding heb je in de regio Zwolle een bepaalde kans op werk. Op de site www.kansopwerk.nl krijg je zicht op je kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname. De kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als in negatieve zin.