In dit vak draait het om mensen. Je moet je goed kunnen inleven in een ander, pas dan kun je de juiste hulp bieden. Een persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen werkt met mensen van jong tot oud die begeleiding nodig hebben bij wonen en zorg. Denk aan dak- en thuislozen, ouderen, (chronisch) zieken of mensen met een verslaving, een psychiatrische stoornis, hersenletsel of justitieel verleden.
Door de cliënt zoveel mogelijk zelf te laten doen, stimuleer je de zelfredzaamheid. Daarnaast begeleid je bij de financiën, persoonlijke verzorging en huishouding. Je onderhoudt ook contact met de naastbetrokkenen van de cliënt. Je kunt aan het werk op gesloten afdelingen, logeerhuizen, zorgboerderijen en in restaurants waar begeleiding nodig is.
Dan past het beroep persoonlijk begeleider goed bij jou!
Hoe stel je een ondersteuningsplan op voor cliënten? En hoe voer je die uit? In dit beroep wordt methodisch gewerkt, tijdens je opleiding professionaliseer jij je verder. Ook leer je alles over de verschillende ontwikkelingsfases waarin mensen zitten, zodat je kunt inschatten welke vorm van begeleiding nodig is.
In de hele opleiding werk je veel samen met medestudenten bij de BOL variant van de opleiding. In de praktijk is dat niet anders: je moet veel samenwerken met collega’s, naastbetrokkenen en andere hulpverleners. Daarnaast oefenen we met rollenspellen in speciaal ingerichte ruimtes. Kortom: je wordt klaargestoomd voor het echte werk en de helft van de opleiding loop je stage. Bij de BBL variant ga je één dag in de week naar school.
Deze opleiding volg je via de beroepsopleidende leerweg (BOL). Je gaat dagelijks naar school en je doet praktijkervaring op tijdens je stage bij een erkend leerbedrijf.
Werken en leren combineren? Geen probleem! Deze opleiding kun je namelijk volgen in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Ook veel volwassenen kiezen voor deze manier van leren. Je gaat een dag per week naar school, de overige dagen ben je aan het werk.
Lijkt dit je een leuke opleiding, klik dan op de oranje balk om je aan te melden. Klik dan op de oranje balk! Wij maken gebruik van CAMBO voor het aanmelden voor je opleiding. Dat gaat heel handig via je DigiD. Heb je die nog niet, vraag die dan eerst aan. Daarnaast kun je bij ons je het hele jaar door aanmelden voor een opleiding, ook al staat dat niet in CAMBO. Wil jij op een ander moment instromen dan daar vermeld staat, neem dan contact met ons op via info@mensoalting.net en dan bekijken we wat er voor jou mogelijk is!
Na je opleiding heb je in de regio Zwolle een bepaalde kans op werk. Op de site www.kansopwerk.nl krijg je zicht op je kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname. De kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als in negatieve zin.
BOL/BBL
3 jaar
4
Je bent toelaatbaar als je beschikt over een van de volgende diploma’s/papieren:
• vmbo (kb, gl, tl)
• overgangsbewijs van havo of vwo klas 3 naar 4
• mbo niveau 2 of 3
Wil je een dagdeel meelopen bij de opleiding van je keuze?
Dit jaar is het aanmelden anders dan voorgaande jaren, want je moet jezelf aanmelden met jouw DigiD. Zorg er dus voor dat je die hebt.
DigiD in bezit?
Je wordt doorverwezen naar de website van centraal aanmelden MBO (CAMBO). Het grootste gedeelte van jouw gegevens zijn al ingevuld. Check goed of al jouw gegevens kloppen voordat je je aanmelding indient. Succes!
Nog geen DigiD?
Vraag deze dan eerst aan via www.digid.nl. Let op: dit duurt een aantal dagen. Kan je deze echt niet aanvragen, bijvoorbeeld omdat je geen BSN-nummer hebt, dan helpen wij jou graag verder tijdens kantooruren via het informatienummer op 088-8508775 of via e-mail administratie@mensoalting.net.
Kies hieronder je gewenste leerweg en locatie om verder te gaan.
Voor deze opleiding zijn er op de gekozen locatie helaas geen plekken meer beschikbaar.
Je kunt kiezen voor een andere locatie of voor een andere opleiding.
Of wil je een studiekeuzegesprek?
Vul dan hieronder jouw naam, e-mailadres en telefoonnummer in.
Een studieloopbaanadviseur neemt z.s.m. contact met je op.
Bedankt. We nemen z.s.m. contact met je op!