Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg (gehandicaptenzorg)

Het beroep

Studenten met het diploma Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg op zak, komen meestal snel aan een baan (Met de BBL-variant ben je zelfs al direct aan het werk). Er zijn veel mogelijkheden: je kunt aan de slag op een zorgboerderij, bij dagbesteding, bij mensen thuis of op een woongroep.

Als persoonlijk begeleider begeleid en verzorg je mensen die niet zelfstandig thuis kunnen wonen vanwege een verstandelijke, zintuigelijke of lichamelijke beperking. Zij hebben begeleiding nodig bij de dagelijkse activiteiten, de persoonlijke verzorging en in de persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast voer je verpleegkundige handelingen uit en heb je coördinerende taken.

Sommige cliënten hebben naast een verstandelijke beperking ook gedragsproblemen. Je werk is erop gericht om het welzijn van de cliënt in wonen en dagbesteding te bevorderen.

Iets voor jou?

  • Kun je goed samenwerken met collega’s, naastbetrokkenen en andere deskundigen?
  • Ben je stressbestendig, sociaal en help je graag iemand?
  • Houd je van aanpakken?

Dan ben je geknipt voor dit beroep!

De opleiding

Ontwikkelingsfases en -psychologie, begeleidingsmethodes, dementie, psychiatrie en communicatie. Het komt allemaal voorbij tijdens deze opleiding. Dat moet ook wel: als persoonlijk begeleider heb je te maken met verschillende doelgroepen die vragen om een specifieke benadering.

Tijdens de studie leer je hoe je verpleegtechnische handelingen uitvoert en hoe je een cliënt helpt in zijn persoonlijke verzorging. Reflectie op jezelf en je handelen is belangrijk in dit vak. Hoe reageert een cliënt op jou? Wat doet dat met jou en op welke manier reageer je? Hierover praat je met je medestudenten, docenten en stagebegeleider, zo ontwikkel je je tot professional.

Bij de BOL variant van deze opleiding ga je ieder jaar op stage, de zorg gaat immers ook 24 uur per dag door. Bij de BBL variant van de opleiding ben je meteen al aan het werk. Wij geloven dat je veel leert van het werken in de praktijk.

Als persoonlijk begeleider bevorder je het
welzijn van de cliënt 
in wonen en dagbesteding


BOL

Deze opleiding volg je via de beroepsopleidende leerweg (BOL). Je gaat dagelijks naar school en je doet praktijkervaring op tijdens je stage bij een erkend leerbedrijf.

BBL

Werken en leren combineren? Geen probleem! Deze opleiding kun je namelijk volgen in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Ook veel volwassenen kiezen voor deze manier van leren. Je gaat een dag per week naar school, de overige dagen ben je aan het werk.

Aanmelden

Lijkt dit je een leuke opleiding, klik dan op de oranje balk om je aan te melden. Klik dan op de oranje balk! Wij maken gebruik van CAMBO voor het aanmelden voor je opleiding. Dat gaat heel handig via je DigiD. Heb je die nog niet, vraag die dan eerst aan. Daarnaast kun je bij ons je het hele jaar door aanmelden voor een opleiding, ook al staat dat niet in CAMBO. Wil jij op een ander moment instromen dan daar vermeld staat, neem dan contact met ons op via info@mensoalting.net en dan bekijken we wat er voor jou mogelijk is!

Kans op werk

Na je opleiding heb je in de regio Zwolle een bepaalde kans op werk. Op de site www.kansopwerk.nl krijg je zicht op je kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname. De kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als in negatieve zin.

Meelopen?

Wil je een dagdeel meelopen bij de opleiding van je keuze?

Toelatingseisen niveau 4

Je bent toelaatbaar als je beschikt over een van de volgende diploma’s/papieren:

• vmbo (kb, gl, tl)
• overgangsbewijs van havo of vwo klas 3 naar 4
• mbo niveau 2 of 3