Begeleider specifieke doelgroepen

Het beroep

Mensen met een verslaving, psychische stoornis, ouderdomsziekte, hersenletsel, justitieel verleden of chronische ziekte, kunnen niet altijd geheel zelfstandig wonen. Soms hebben zij hulp nodig bij wonen, werk, dagbesteding en vrije tijd. Als begeleider specifieke doelgroepen begeleid en ondersteun je deze mensen, zowel individueel als in groepsverband, zodat ze zoveel mogelijk aan het maatschappelijk leven kunnen deelnemen.

Het belang van de cliënt staat altijd voorop in dit werk. Wat is hun hulpvraag? Het is belangrijk dat je je goed verplaatst in de cliënt en de naastbetrokkenen. Je stimuleert de zelfredzaamheid door de cliënt zoveel mogelijk zelf te laten doen.

Een begeleider specifieke doelgroepen werkt zowel alleen als in teamverband, onder verantwoordelijkheid van een leidinggevende.

Iets voor jou?

  • Vind je het leuk om met anderen samen te werken?
  • Ben je een zorgzaam type en in staat grenzen te stellen?
  • Houd je van aanpakken?

Dan zou je een goede begeleider specifieke doelgroepen kunnen zijn!

De opleiding

De opleidingsnaam zegt het eigenlijk al: tijdens deze studie maak je kennis met de verschillende doelgroepen in dit vakgebied. Wat voor ziektebeelden zijn er? En hoe benader je de verschillende doelgroepen? In het lesmateriaal staan veel voorbeelden uit de praktijk.

Ieder jaar ga je op stage om ervaring op te doen. We streven er naar om ook op school te werken met de doelgroep. Bijvoorbeeld door studenten een activiteit te laten bedenken voor een specifieke doelgroep en die vervolgens in het echt uit te voeren. Hoe leerzaam is dát?

In de praktijkruimte op school oefen je de verzorgende basisvaardigheden, zoals wassen, aankleden en het in bed leggen en uit bed halen van mensen.

Je stimuleert de
zelfredzaamheid van de cliënt


Extra

Deze twee opleidingen worden nu ook aangeboden in combinatie met Verzorgende IG. Je kunt er dus voor kiezen om voor twee diploma’s te gaan!

BOL

Deze opleiding volg je via de beroepsopleidende leerweg (BOL). Je gaat dagelijks naar school en je doet praktijkervaring op tijdens je stage bij een erkend leerbedrijf.