Begeleider Maatschappelijke Zorg

Het beroep

Mensen met een verstandelijke beperking, verslaving, psychische stoornis, ouderdomsziekte, hersenletsel, justitieel verleden of chronische ziekte, kunnen niet altijd zelfstandig wonen. soms is er ondersteuning nodig bij wonen, werk, participatie en vrije tijd.

Als 'Begeleider Maatschappelijke Zorg' begeleid en ondersteun je deze mensen, zowel individueel als in groepsverband. Je helpt mensen om zoveel mogelijk zelf te doen en stimuleert de client bij het maken van eigen keuzes. Ieder mens is anders, je zult je werkwijze daarom moeten afstemmen op je client: wat heeft hij of zij nodig? Een onderdeel van je toekomstig beroep kan ook zijn dat je de client ondersteunt bij zelfzorg.

Iets voor jou?

  • Houd je van mensen en ben je een enthousiaste aanpakker?
  • Zorg je graag voor anderen?
  • Kun je goed luisteren, observeren en communiceren?

Dan is deze studie je op het lijf geschreven!

De opleiding

Tijdens de opleiding ontdek en ontwikkel je jouw talenten die je nodig hebt om in de zorg te werken. Je leert hoe breed en gevarieerd de zorg is.

Je leert de verschillende doelgroepen en werkplekken kennen en vervolgens hoe je hen passende zorg en begeleiding geeft. Je leert hoe je mensen met b.v. een verslaving, beperking, of hersenletsel benaderd. Je leert hoe je hen begeleid  bij zelfzorg, wonen en huishouden en dag-invulling. Ook ontdek je welke activiteiten passen bij de doelgroep.

Je werkt veel samen met medestudenten en er is veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling.  Het is belangrijk jezelf te leren kennen zodat je ook weet hoe je de ander kan begeleiden. We geloven dat je juist leert in de praktijk. Ons onderwijs is daarom heel praktijkgericht en vanaf leerjaar 1 loop je al stage in de praktijk.

Help mensen om zoveel mogelijk
zelf te doen


BOL

Deze opleiding volg je via de beroepsopleidende leerweg (BOL). Je gaat dagelijks naar school en je doet praktijkervaring op tijdens je stage bij een erkend leerbedrijf.

BBL

Werken en leren combineren? Geen probleem! Deze opleiding kun je namelijk volgen in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Ook veel volwassenen kiezen voor deze manier van leren. Je gaat een dag per week naar school, de overige dagen ben je aan het werk.

Aanmelden

Lijkt dit je een leuke opleiding, klik dan op de oranje balk om je aan te melden. Klik dan op de oranje balk! Wij maken gebruik van CAMBO voor het aanmelden voor je opleiding. Dat gaat heel handig via je DigiD. Heb je die nog niet, vraag die dan eerst aan. Daarnaast kun je bij ons je het hele jaar door aanmelden voor een opleiding, ook al staat dat niet in CAMBO. Wil jij op een ander moment instromen dan daar vermeld staat, neem dan contact met ons op via info@mensoalting.net en dan bekijken we wat er voor jou mogelijk is!

Kans op werk

Na je opleiding heb je in de regio Zwolle een bepaalde kans op werk. Op de site www.kansopwerk.nl krijg je zicht op je kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname. De kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als in negatieve zin.

Meelopen?

Wil je een dagdeel meelopen bij de opleiding van je keuze?

Toelatingseisen niveau 3

Je bent toelaatbaar als je beschikt over een van de volgende diploma’s/papieren:

• vmbo (kb, gl, tl)
• overgangsbewijs van havo of vwo klas 3 naar 4
• mbo niveau 2