Begeleider maatschappelijke zorg (specifieke doelgroepen)

Het beroep

Mensen met een verslaving, psychische stoornis, ouderdomsziekte, hersenletsel, justitieel verleden of chronische ziekte, kunnen niet altijd geheel zelfstandig wonen. Soms hebben zij hulp nodig bij wonen, werk, dagbesteding en vrije tijd. Als begeleider specifieke doelgroepen begeleid en ondersteun je deze mensen, zowel individueel als in groepsverband, zodat ze zoveel mogelijk aan het maatschappelijk leven kunnen deelnemen.

Het belang van de cliënt staat altijd voorop in dit werk. Wat is hun hulpvraag? Het is belangrijk dat je je goed verplaatst in de cliënt en de naastbetrokkenen. Je stimuleert de zelfredzaamheid door de cliënt zoveel mogelijk zelf te laten doen.

Een begeleider specifieke doelgroepen werkt zowel alleen als in teamverband, onder verantwoordelijkheid van een leidinggevende.

Iets voor jou?

  • Vind je het leuk om met anderen samen te werken?
  • Ben je een zorgzaam type en in staat grenzen te stellen?
  • Houd je van aanpakken?

Dan zou je een goede begeleider specifieke doelgroepen kunnen zijn!

De opleiding

De opleidingsnaam zegt het eigenlijk al: tijdens deze studie maak je kennis met de verschillende doelgroepen in dit vakgebied. Wat voor ziektebeelden zijn er? En hoe benader je de verschillende doelgroepen? In het lesmateriaal staan veel voorbeelden uit de praktijk.

Ieder jaar ga je op stage om ervaring op te doen. We streven er naar om ook op school te werken met de doelgroep. Bijvoorbeeld door studenten een activiteit te laten bedenken voor een specifieke doelgroep en die vervolgens in het echt uit te voeren. Hoe leerzaam is dát?

In de praktijkruimte op school oefen je de verzorgende basisvaardigheden, zoals wassen, aankleden en het in bed leggen en uit bed halen van mensen.

Je stimuleert de
zelfredzaamheid van de cliënt

 

BOL

Deze opleiding volg je via de beroepsopleidende leerweg (BOL). Je gaat dagelijks naar school en je doet praktijkervaring op tijdens je stage bij een erkend leerbedrijf.

Instroom 21/22

Dit schooljaar (21/22) nog instromen? Dan kun je er nog voor kiezen deze opleiding in combinatie met Verzorgende IG  te doen. Je kunt voor twee diploma’s gaan!

BBL

Werken en leren combineren? Geen probleem! Deze opleiding kun je namelijk volgen in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Ook veel volwassenen kiezen voor deze manier van leren. Je gaat een dag per week naar school, de overige dagen ben je aan het werk.

Aanmelden

Lijkt dit je een leuke opleiding, klik dan op de oranje balk om je aan te melden. Klik dan op de oranje balk! Wij maken gebruik van CAMBO voor het aanmelden voor je opleiding. Dat gaat heel handig via je DigiD. Heb je die nog niet, vraag die dan eerst aan. Daarnaast kun je bij ons je het hele jaar door aanmelden voor een opleiding, ook al staat dat niet in CAMBO. Wil jij op een ander moment instromen dan daar vermeld staat, neem dan contact met ons op via info@mensoalting.net en dan bekijken we wat er voor jou mogelijk is!

Kans op werk

Na je opleiding heb je in de regio Zwolle een bepaalde kans op werk. Op de site www.kansopwerk.nl krijg je zicht op je kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname. De kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als in negatieve zin.

Toelatingseisen niveau 3

Je bent toelaatbaar als je beschikt over een van de volgende diploma’s/papieren:

• vmbo (kb, gl, tl)
• overgangsbewijs van havo of vwo klas 3 naar 4
• mbo niveau 2

Meelopen?

Wil je een dagdeel meelopen bij de opleiding van je keuze?