Begeleider maatschappelijke zorg (gehandicaptenzorg)

Het beroep

Als begeleider gehandicaptenzorg kun je werken op een zorgboerderij, dagbesteding, bij mensen thuis, een woongroep of op een sociale werkplaats. Je ondersteunt en begeleidt mensen die niet zelfstandig thuis kunnen wonen vanwege een verstandelijke, zintuiglijke of lichamelijke beperking. Jij begeleidt deze mensen in hun persoonlijke ontwikkeling en bij hun dagelijkse bezigheden en -activiteiten.

Als begeleider gehandicaptenzorg help je mensen om zoveel mogelijk zelf te doen en je stimuleert de cliënt bij het maken van eigen keuzes. Ieder mens is anders, je zult je werkwijze daarom moeten afstemmen op je cliënt: wat heeft hij of zij nodig?

Iets voor jou?

  • Houd je van mensen en ben je een enthousiaste aanpakker?
  • Zorg je graag voor anderen?
  • Kun je goed luisteren, observeren en communiceren?

Dan is deze studie je op het lijf geschreven!

De opleiding

Deze opleiding stoomt je klaar voor het werken in de gehandicaptenzorg. Je ontwikkelt je vaardigheden, kennis en houding. We behandelen vraagstukken als: Wie is je doelgroep? En in welke ontwikkelingsfase zitten mensen? Hierdoor leer je de cliënt beter begrijpen en kun je de zorg en begeleiding bieden die nodig is.

In de opleiding leer je communicatieve vaardigheden en krijg je lessen persoonlijke verzorging. Op de dagbesteding kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je een cliënt helpt met zijn persoonlijke verzorging. We bereiden je zo goed mogelijk voor op het werken in de praktijk.

Elk jaar ga je op stage, hier ontwikkel je je verder tot beroepsbeoefenaar. Met hulp van medestudenten, docenten en stagebegeleiders, leer je hoe je je kracht op de juiste manier kunt inzetten.

Help mensen om zoveel mogelijk
zelf te doen


BOL

Deze opleiding volg je via de beroepsopleidende leerweg (BOL). Je gaat dagelijks naar school en je doet praktijkervaring op tijdens je stage bij een erkend leerbedrijf.

Instroom 21/22

Dit schooljaar (21/22) nog instromen? Dan kun je er nog voor kiezen deze opleiding in combinatie met Verzorgende IG  te doen. Je kunt voor twee diploma’s gaan!

BBL

Werken en leren combineren? Geen probleem! Deze opleiding kun je namelijk volgen in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Ook veel volwassenen kiezen voor deze manier van leren. Je gaat een dag per week naar school, de overige dagen ben je aan het werk.

Aanmelden

Lijkt dit je een leuke opleiding, klik dan op de oranje balk om je aan te melden. Klik dan op de oranje balk! Wij maken gebruik van CAMBO voor het aanmelden voor je opleiding. Dat gaat heel handig via je DigiD. Heb je die nog niet, vraag die dan eerst aan. Daarnaast kun je bij ons je het hele jaar door aanmelden voor een opleiding, ook al staat dat niet in CAMBO. Wil jij op een ander moment instromen dan daar vermeld staat, neem dan contact met ons op via info@mensoalting.net en dan bekijken we wat er voor jou mogelijk is!

Kans op werk

Na je opleiding heb je in de regio Zwolle een bepaalde kans op werk. Op de site www.kansopwerk.nl krijg je zicht op je kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname. De kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als in negatieve zin.

Meelopen?

Wil je een dagdeel meelopen bij de opleiding van je keuze?

Toelatingseisen niveau 3

Je bent toelaatbaar als je beschikt over een van de volgende diploma’s/papieren:

• vmbo (kb, gl, tl)
• overgangsbewijs van havo of vwo klas 3 naar 4
• mbo niveau 2