Het verhaal van Marjan

‘We missen mensen in de zorg die hun vak met bezieling doen’

“Ik geef het mooiste vak van de wereld”, zegt Marjan de Jonge. Ze werkt in de thuiszorg en is docent op Menso Alting. “Je leert zoveel mensen kennen, ik kan hier veel liefde in kwijt.” Een openhartig gesprek met een gepassioneerde docent.

Waarom ben je docent verpleegkunde?
Verpleegkunde is een machtig vak en ik heb een sterke drive om dit door te geven aan jongeren. Ik geef vakken als anatomie, fysiologie, pathologie, verpleegkunde theorie en praktijk. Studenten zien me denk ik als vakidioot met veel kennis en ervaring.

Wat is er mooi aan het vak?
Als verpleegkundige ben je nauw betrokken bij mensen die hun moeilijkste of mooiste periode in het leven doormaken, dit zijn intieme momenten. Je speelt in dit proces een heel belangrijke rol. Wat kun je voor de mensen betekenen? Wat zijn hun wensen? Ik kan hier veel liefde in kwijt.

Wat zijn de uitdagingen?
In dit beroep loop je dagelijks tegen maatschappelijke en sociale problemen aan. Toen ik in het ziekenhuis werkte op de Intensive Care Kinderen had ik veel ethische vragen. Op Menso Alting voeren we discussies over ethische kwesties en is er openheid.

Het gaat me aan het hart dat de zorg achteruit gaat. Ik blijf hameren op het belang van intermenselijk contact: de robot mag geen vervanging worden voor de mens. Ook de tijdsdruk in de zorg neemt toe, in korte tijd moeten veel mensen worden geholpen. Als ik een pilletje breng, kies ik er bewust voor de patiënt te zien en er voor hem of haar te zijn. Dat is nog steeds mijn drijfveer. Het gaat niet alleen om de verpleegtechnische handelingen of mooie woorden. Ik geloof dat Jezus hierbij helpt, dat maakt verschil.

Waar word je blij van?
Studenten komen binnen als jonge mensen zonder ervaring. Ik ben deelgenoot geweest van hun worstelingen. De mooiste dag van het jaar is voor mij de diplomering van studenten, dan voel ik me zo trots: ze zijn mooie volwassen geworden.

Waarom zou ik moeten kiezen voor Menso Alting?
Het is mijn doel om zelfbewuste beroepskrachten af te leveren die gelukkig zijn in het vak. Op Menso Alting vragen we studenten keer op keer wie ze zijn, wat ze willen worden en waarom. Hierdoor leren ze wat hun talenten zijn en op welke manier ze die kunnen inzetten. We missen mensen in de zorg die hun vak met bezieling doen. Ik durf te zeggen dat wij net dat beetje meer geven, je wordt opgeleid tot een plusprofessional. Uit praktijk hoor ik steeds weer dat onze studenten goed geschoold zijn en dat ze het werk doen met passie. Daar blinken we in uit.

groet, Marjan