Veelzijdiger Opleiden

Zwolse kind- en educatieopleidingen gaan samenwerken: "De leerkracht wordt veelzijdiger"

De kind- en educatieopleidingen in Zwolle gaan samenwerken. Mbo Menso Alting is hier onder andere onderdeel van naast Landstede MBO. Het doel is om zo de leerkrachten veelzijdiger op te leiden. Een soort kruisbestuiving van verschillende vakgebieden, met als doel een veelzijdige inzet van de leerkracht. (Geschreven door Marcus Siebes)

Het komt voor uit de behoefte van 'kindcentra'. Dat zijn multifunctionele basisscholen die naast onderwijs onder meer kinderopvang, pedagogische ondersteuning en naschoolse opvang verzorgen. Dus moeten de medewerkers van kindcentra ook kennis hebben van deze vakgebieden.


Veelzijdiger inzetbaar
Daarom krijgen mbo en hbo-scholen in Zwolle anderhalf miljoen euro subsidie om meer met elkaar samen te werken. Pabostudenten gaan bijvoorbeeld opdrachten maken met kinderopvangstudenten en onderwijsassistenten in spe met jeugdzorgstudenten. Daardoor zijn ze binnen de kindcentra duurzamer en veelzijdiger inzetbaar.


Vertrouwensband
Kindcentrum De Bolster in Raalte experimenteert al een tijdje met deze werkwijze. Student Sjanne Disselhorst ziet dat het effect heeft. "Ik ben gymdocent, maar ik sta ook als leerkrachtondersteuner bij de onderbouw."


"Ik zie de kinderen heel vaak waardoor ik weet wat ze in de klas doen en die kennis ook bijvoorbeeld bij de basisschool kan inzetten."