Maatje helpt Menso Alting student als het even tegenzit

Wat als je dreigt te struikelen over een moeilijk vak, thuis niemand hebt om op terug te vallen of het lastig vindt om vooruit te denken en te plannen?

Voor mbo-studenten die wel een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken startte de Landstede Groep voor studenten van mbo Menso Alting  en Landstede MBO in 2004 het project Maatje op Maat, waarbij mbo-studenten gekoppeld worden aan een vrijwilliger van buiten de school.

Nu, bij het vijftienjarig bestaan van Maatje op Maat, staat de teller op 1350 geslaagde ‘koppelingen‘. En het einde is nog lang niet in zicht, zegt Nabil Sahhar, de drijvende kracht achter het project. Hij zou Maatje op Maat bovendien dolgraag willen uitbreiden naar het voortgezet onderwijs. ,,Daar gaan we de komende tijd nog meer werk van maken.”

Jarenlang

Het Maatje op Maat-project beschikt over een pool van vrijwilligers die een of meerdere studenten onder hun hoede hebben. Soms voor korte tijd, maar ook wel eens jarenlang. Ze trekken op zolang de student het nodig heeft. Meestal wordt de student door de studiecoach van school doorverwezen naar het maatjesproject. Niet als hulpverlening of bijles, maar als een manier om de student (een tijdje) te ondersteunen.

Naast de één op één-koppels zijn er tegenwoordig ook één op meer-bijeenkomsten. ,,De vrijwilligers komen dan één dagdeel per week naar de opleiding om meerdere studenten te helpen. Heel praktisch, gericht op extra uitleg of hulp bij een opdracht. Vergelijk het met wat je als ouder doet voor je zoon of dochter. Je weet niet alles, maar met wat gezond verstand kun je je kind al een heel eind op weg helpen.”

Eddy (54) uit Zwolle is maatje van Manuel (20) uit Hoogeveen

Eddy Lammers is drummer. En mediator. En hij doet de administratie van een muziekschool. En daarnaast, of daar tussendoor, is hij ook een maatje van meerdere studenten. ,,Tijdens een bijeenkomst van de Rotaryclub hoorde ik over dit project en ik dacht: ik kan best een uurtje in de week  vrijmaken om studenten te helpen.” Dat doet hij nu een paar jaar met veel plezier. Op dit moment spreekt hij eens per week met Manuel af. ,,Ik doe de opleiding voor verkoopspecialist bij Menso Alting", zegt die. ,,Met het vak Verkoopcijfers heb ik veel moeite, omdat het veel rekenwerk is en dat vind ik lastig.” En laat Eddy nu toevallig in een grijs verleden ook een detailhandelopleiding te hebben gevolgd. ,,We pakken een bakje koffie en we gaan ervoor zitten. Ja, best heel inhoudelijk. Maar los daarvan probeer ik er ook wat meer in te stoppen. Ik probeer hem op een leuke manier te motiveren. Als het moet gaan we gewoon door totdat hij dat papiertje op zak heeft." Manuel: ,,Ja, het is meer dan alleen bijles.”

 

bron: Stentor, Francisca Muller, foto Pedro sluiter