Een BBL opleiding Maatschappelijke Zorg, ook iets voor jou?!

Gerbrand startte in de beveiliging maar werkt nu in de Zorg. Lees hoe hij zijn passie gevonden heeft en hoe een opleiding bij mbo Menso Alting daar precies bij aan kon sluiten.

Hoi, mijn naam is Gerbrand. Ik ben dit schooljaar gestart met de opleiding Maatschappelijke Zorg BBL via mbo Menso Alting en dat bevalt me erg goed! BBL houdt in dat je het grootste gedeelte van de week werkt en af en toe naar school gaat. Hoe ik zo bij die opleiding ben gekomen zal ik je vertellen!

Voordat ik met deze opleiding startte heb ik acht jaar in de beveiliging gewerkt bij verschillende disciplines: object beveiliging, winkelbeveiliging en bij evenementen. Het interessantste binnen beveiliging vond ik de evenementen en winkelbeveiliging, omdat je dan altijd direct in contact bent met mensen.

Altijd bezig met wat niet klopt
Ik merkte op een gegeven ogenblik alleen wel dat ik in mijn werk het meeste bezig was met de negatieve aspecten rondom beveiliging. Het is jouw taak om te zorgen dat het veilig is, dus het is steeds opletten wanneer mensen iets doen wat niet klopt. Je bent dus altijd op zoek naar “de boefjes”. Omdat de focus in dat werk zo ligt op het negatieve, het slechte van mensen, verdween daarmee ook steeds meer mijn vertrouwen in mensen. Toen het wantrouwen ook ging doorwerken in mijn privéleven, ging het steeds slechter met me. Ik belandde in een burn-out.  

Afgebrand
Voordat je begrijpt dat je in een burn-out zit ga je door een heel proces. Dat het zo slecht met je gaat heb je echt niet meteen in de gaten. Het gaat heel geleidelijk steeds minder fijn met hoe je je in je vel voelt zitten. Wat me wel opviel is dat ik steeds vaker buikpijn kreeg als ik naar mijn werk moest. Ook voelde ik dat ik geen zin meer had om problemen of een mogelijke fysieke strijd tegen het lijf te lopen met mensen.

Wel veel geleerd daardoor
Door mijn burn-out heb ik veel over mezelf geleerd en leer ik nog steeds iedere dag over mezelf en dat is goed en waardevol! Zo kwam ik er stukje bij beetje achter dat ik mijn beroep in de beveiliging niet meer leuk vond en dat ik daardoor in een burn-out belandde. Mijn vriendin werkt in de Zorg. Zij vertelt graag verhalen over wat ze meemaakt en die verhalen vond ik toen erg interessant en zo is het idee langzaam gegroeid of de Zorg misschien ook iets voor mij zou zijn.

Naar de Zorg
Maar verhalen horen over de Zorg of daadwerkelijk werken in de Zorg is dan nog een ander ding.

Het ‘toeval’ wilde dat de organisatie waar mijn vriendin werkt, ook op zoek was naar vrijwilligers. Zo ben ik begonnen als vrijwilliger bij de avondvierdaagse en ben daarna ook bij andere leuke activiteiten steeds meer gaan meehelpen. Ik merkte dat ik er energie van kreeg om op deze manier bezig te mogen zijn met mensen en ik kreeg leuke reacties van de cliënten terug waardoor ik nog enthousiaster werd!

BBL-opleiding
Stukje bij beetje mocht ik herstellen, doordat ik energie kreeg van dit werk met cliënten. Ik heb vervolgens de stoute schoenen aangetrokken en een gesprek aangevraagd met iemand van P&O met de vraag of er ruimte voor mij was binnen de organisatie. Na wat gesprekken en meeloopdagen was er vanuit de organisatie een optie om het werken en leren te combineren in een BBL-opleiding.

Ik werk dus nu bij Frion in Zwolle en volg de opleiding Maatschappelijke Zorg bij mbo Menso Alting. Ik werk bij Frion als (leerling)begeleider. Ze hebben daar 8 woongroepen en 1 appartementenblok voor mensen met een verstandelijke beperking en ik ga dan één dag in de week naar school om zo mijn diploma te halen.

Geweldig dankbaar werk
Ik vind dit werk echt geweldig! Ik leer zoveel iedere dag! De doelgroep waarmee ik werk vind ik enorm interessant en dit werk past echt bij mij. Ik geloof dat je elkaar zo verder kunt helpen in je ontwikkeling. Het zorgen voor die mensen en hen helpen is echt geweldig en enorm dankbaar werk!

Mooie oplossing
Daarnaast is het bijzonder en mooi dat cliënten toelaten dat ik hen mag helpen. Door hen leer ik dus zelf ook weer. Win-win! Bijzonder hoe het zo heeft uitgepakt dat ik nu veel meer op de plek mag werken die veel beter bij mij past, ook al moest ik wel even wakker geschud worden dat de Zorg een betere plek is voor mij. Fijn dat ik door de BBL-opleiding werk en school kon combineren.  

Groet,
Gerbrand

Note vanuit Menso Alting
Op mbo Menso Alting hebben we meer BBL-opleidingen. Check op onze site voor welke opleidingen dat geldt. Misschien is het ook wat voor jou!