Corona tijdens je studie… (deel 1)

Corona tijdens je studie. Hoe pak je dat op, zie je dan kansen en hoe maak je er het beste van. Lees het verhaal van Carmen.

Mijn naam is Carmen en ik ben 19 jaar oud. Ik zit in het derde leerjaar van de opleiding Verpleegkundige op Menso Alting in Zwolle. Voor een opdracht voor school is mij gevraagd of ik mijn ervaring rondom corona wil delen, dus bij deze 😉.

Dit jaar staat eigenlijk voor iedereen in het teken van corona. Ook op mijn stage heb ik te maken  met de gevolgen van corona.

UREN MAKEN
In het begin dat we te maken kregen met corona, zat ik nog in het tweede leerjaar en liep ik stage in de Thuiszorg. Door de eerste corona-golf mocht ik geen stage lopen en miste ik daardoor 90 stage uren. Een verpleegkundige wordt BIG geregistreerd, hiervoor moet ik wettelijk gezien een aantal uur stage lopen, dus deze uren moet ik nog wel inhalen in het derde leerjaar. 

STAGE
Doordat ik stage loop heb ik het gevoel dat ik extra moet uitkijken voor het coronavirus, omdat je het niet wil overdragen aan zorgvragers en collega’s. Desondanks ga ik af en toe naar school. Ik woon nu ook op kamers met mensen die ook in de zorg werken. Alles bij elkaar niet altijd makkelijk omdat je zo voorzichtig mogelijk wilt zijn. Ik wil me zelf tegelijk niet afzonderen van vriendinnen enzo en wil ik mijn leven (op een aangepaste manier) door laten gaan.

WERKEN IN EEN HOSPICE
In november 2020 ging ik voor drie maanden stage lopen op een hospice afdeling. Hierin heb ik  gezien dat er soms uitzonderingen gemaakt moeten worden op de corona maatregelen. Iemand die gaat sterven, neemt afscheid van familie of vrienden. Het is lastig om van elkaar afstand te houden want je hebt elkaar als nabestaanden juist dan zo hard nodig. In de eerste corona golf mocht het verpleeghuis twee weken lang geen bezoek ontvangen en ook het hospice niet. Gelukkig is dit veranderd en zijn er aparte regels gekomen voor het hospice. De regel is dat er 1 bezoeker tegelijk op de kamer mag en het maakt dan niet uit hoeveel bezoek erover de dag verspreid komt. Voor de rest van het verpleeghuis is het zo dat er 1 bezoeker per dag mag komen.                                                                                                                                      
HET WENT?!
Het gekke van alles is dat het begint te wennen en het bijna normaal wordt dat er een bezoekersregeling is in een verpleeghuis. Het begint te wennen dat je alle lessen online hebt en dat je haast geen contacten hebt. Het begint te wennen dat collega’s in quarantaine moeten en dat diensten op gevuld moeten worden. De stress rondom corona en quarantaine zorgt er niet altijd voor dat je in een fijne werk sfeer werkt.

Ondanks alles mogen we lang blij zijn dat de lessen online door kunnen gaan en mogen we blij zijn dat we door afstand te houden van elkaar jezelf en je omgeving gezond houdt. Ik ben al gevaccineerd en dat geeft al een stukje rust, maar we moeten toch nog even volhouden!

KIEZEN
Misschien sta jij ook wel op het punt om een studie keuze te maken en vind je het lastig om nu de juiste keuze te maken. Op 18 maart hebben we een online Open Huis, waarvoor je je kunt inschrijven via de website van Menso Alting.