Opleidingskosten

Studeren kost geld. Naast het lesgeld dat je betaalt en waarmee je recht hebt op het volgen van lessen en het doen van examens, betaal je ook nog voor bijkomende studiekosten. Hierbij kun je denken aan boeken, digitale methodes en andere onderwijsbenodigdheden. 

We doen er alles aan om de opleidingskosten zo laag en reëel mogelijk te houden. Deze kosten staan gespecificeerd op de overzichten die je hiernaast vindt.

Factuur

In het najaar ontvang je thuis een factuur voor deze kosten. Je kunt dan ook aangeven of je de kosten in drie termijnen wil betalen. Dit is uitgelegd in een begeleidend schrijven bij de factuur. 

Cohort

Cohort 2017 betekent dat je in 2017 met je opleiding start. Deze kosten gelden voor de eerstejaars studenten.  Cohort 2016 en eerder zijn voor alle tweede-, derde- en vierdejaars studenten.

Onderdelen opleidingskosten

De opleidingskosten bestaan uit verschillende onderdelen, zoals:

 -Wettelijke bijdragen (les- en cursusgeld) als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent. BOL opleiding wordt door DUO verzorgd. BBL Opleiding gaat via school (factuur in het najaar)
-Opleidingsgebonden kosten (boeken zelf aan te schaffen)
Boeken en producten  via Menso Alting aan te schaffen.
Optionele kosten door studenten aan te schaffen, dit betreft o.a. excursies.

Financiƫle hulp

Ben je jonger dan 18 jaar? Start je in een BOL-opleiding? En is het voor je ouders/verzorgers financieel moeilijk om deze aanvullende kosten te betalen?
Laat dit dan weten tijdens je plaatsingsgesprek. Sinds september 2016 is er namelijk een regeling voor tegemoetkoming bij aanschaf van leermiddelen voor minimagezinnen. Met elkaar maken we dan afspraken over de aanschaf van boeken, een laptop, materialen/gereedschappen, voorgeschreven kleding of bijvoorbeeld verplichte excursies.Dus, schroom niet en maak het bespreekbaar. Zodat je goed van start kunt gaan in de opleiding van je keuze.Ook gemeenten bieden soms aanvullende regelingen voor financiële ondersteuning. Raadpleeg hiervoor de website van de gemeente waar je woonachtig bent.