• Kiezen

    BOL of BBL

Meelopen

Wil je een dagdeel meelopen bij deze opleiding?
Vul dan het formulier in om mee te lopen en je wordt ingeroosterd.

BOL of BBL

Wij bieden de meeste opleidingen in BOL ( (Beroeps Opleidende Leerweg))  aan. Als je detailhandel gaat studeren kun je ook kiezen voor BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg). Hieronder zie je de verschillen tussen de beide leerwegen op een rij.

BOL

Volg jij een mbo opleiding in de BOL variant, dan ga je naar school en moet je in de meeste gevallen stage lopen. Je krijgt tijdens je BOL opleiding veel theorie en huiswerk mee. De stageperiode is kort en soms krijg je een kleine vergoeding tijdens je stage. Werkgevers zijn dit niet verplicht en je kunt er natuurlijk tijdens je sollicitatie naar vragen. Stage lopen kan wennen zijn, want je maakt weken van 4 of 5 dagen fulltime werken. Zo kun je alvast ervaren hoe het is om te werken na je mbo opleiding. Veel studenten zeggen dat zij meer leren tijdens hun stage dan van de gewone lessen. Een stage is altijd meerdere weken achter elkaar bij een erkend leerbedrijf. Ben je 18 jaar, dan heb je recht op studiefinanciering als BOL-er. En tegenwoordig heeft iedereen recht op een studentenreisproduct. Ook als je nog geen 18 jaar bent. Je bent tijdens het volgen van een mbo opleiding in de BOL variant veel op school en hierdoor heb je veel contact met medestudenten.

BBL

Een BBL opleiding is anders dan een BOL opleiding. Je gaat veel werken en bent af en toe op school. Je leert dus nog meer van de praktijk en dit doe je bij een erkend leerbedrijf. Ook is je kans op een salaris van een werkgever groter dan tijdens een BOL-opleiding, omdat je vanwege het vele werken nuttiger kan zijn voor een bedrijf of organisatie. Je gaat tijdens je opleiding 3 of 4 dagen werken en maar 1 of 2 dagen naar school. Hierdoor heb je weinig contact met studiegenoten en meer met collega's. Studiefinanciering of een OV-jaarkaart krijg je helaas niet als BBL-er. Wellicht krijg je een reisvergoeding van je werkgever.

Let op: sommige mbo opleidingen kun je alleen in de BBL-variant of BOL-variant volgen. Wij hebben bij elke opleiding aangegeven of er een bbl en of bol-variant is.

Toelatingsrecht

Er komt een toelatingsrecht voor studenten die zich op tijd aanmelden voor een mbo-opleiding voor schooljaar 2018-2019. Meld je je voor 1 april 2018 aan, voldoe je aan de juiste vooropleidingseis en eventueel aanvullende toelatingseisen èn doe je mee aan de verplichte intakeactiviteiten? Dan kun je geplaatst worden in de opleiding van je eerste keuze.
Momenteel werken alle mbo-scholen er hard aan om deze wet goed in te voeren. Omdat op het moment van schrijven nog niet alle aspecten van de wet bekend zijn kunnen we  nog niet alle informatie geven. Zodra er wijzigingen zijn plaatsen we die op de website.


Let op: Meld je je toch ná 1 april aan bij het mbo? Of neem je niet deel aan de verplichte intakeactiviteiten? Dan verlies je beide rechten (toelating tot de opleiding van je eerste keuze, het krijgen van een studiekeuzeadvies). Maar ook dan gaan we natuurlijk met je in gesprek om te kijken welke opleiding hebt beste past bij jouw ideeën en talenten.