• Competentiegericht Onderwijs

Competentiegericht onderwijs

ROC Menso Alting geeft competentiegericht onderwijs (CGO). Hierbij staat de praktijk van het beroep waarvoor je wordt opgeleid centraal. 

Competentiegericht onderwijs

Vanaf de eerste dag dat je op school bent, ben je bezig met de beroepspraktijk. Je werkt met deze praktijkopdrachten vanuit bedrijven en instellingen of vanuit simulaties. In die praktijkopdrachten zitten allerlei onderdelen die voorheen in aparte vakken aangeboden werden. 

Voorbeelden van praktijkopdrachten zijn:   
- het verzorgen van de ledenadministratie van een vereniging
- het ontwikkellen een speurtocht voor een kinderboerderij
- het geven van voorlichting over zorg aan ouderen

Meer voorbeelden

Daarnaast kom je de praktijk tegen in de stages. In het mbo wordt dit de Beroeps Praktijk Vorming  (BPV) genoemd. Je komt deze BPV een aantal keer in je opleiding tegen. Zo’n BPV duurt 10 – 40 weken. Dit is afhankelijk van de opleiding die je volgt en het leerjaar waarin je zit.

De theorie wordt je aangeboden door middel van workshops en trainingen. Deze worden gegeven door deskundigen op het betreffende gebied. Daarnaast word je tijdens je leren begeleid door een coach. Je coach stimuleert je in je ontwikkeling en bespreekt samen met jou regelmatig de voortgang van je studie. 

Tot slot besteden we veel aandacht aan je persoonlijke kwaliteiten. Deze heb je nodig om een goede beroepsbeoefenaar te zijn, maar ook voor het gewone leven. Je leert dus niet alleen voor je beroep, maar voor het leven! Je kunt dan denken aan kwaliteiten die eigenlijk voor elk beroep noodzakelijk zijn, zoals initiatief nemen, verantwoordelijkheid nemen, samenwerken en sociale beroepsvaardigheden.