• Helpende Zorg en Welzijn

    Dienstverlening l BOL Niveau 2

Niveau

Niveau 2

Opleidingsduur

2 jaar

Leerweg

BOL

Wil je je inschrijven voor deze opleiding?

inschrijven

Het beroep

Vind je het leuk om mensen te helpen en te verzorgen? Bijvoorbeeld mensen die thuis hulp nodig hebben, mensen met een handicap, patiënten of kleine kinderen? Dan is deze opleiding echt iets voor jou. Elke dag is anders, elke dag beleef je weer wat nieuws door het contact met mensen. Naast huishoudelijk werk help je je cliënten ook met persoonlijke verzorging en assisteer en ondersteun je bij de dagelijkse dingen. Zoals wassen, verzorgen van eten en drinken, het organiseren van activiteiten en het schoonmaken van de leefomgeving. Maar ook een gesprekje voeren is belangrijk in je werk! Het leuke is dat er heel veel vraag is naar goed opgeleide mensen, dus met dit diploma heb je een grote kans op een goede baan.

Ontdek meer over deze opleiding

Elke dag beleef je weer wat anders door het contact met mensen

Toelatingseisen

Voor een opleiding op niveau 2 heb je nodig:
- een vmbo-diploma bb of
- een niveau 1 opleiding (entreeopleiding)

Verplichte intakeactiviteiten:
Individueel plaatsingsgesprek

Meelopen

Wil je een dagdeel meelopen bij deze opleiding?
Vul dan het formulier in om mee te lopen en je wordt ingeroosterd.

Iets voor jou?

Tijdens de eerste periode maak je samen met je coach een startportfolio. Hierin komt te staan wat je allemaal al kan. Aan het einde van deze periode wordt gekeken of je onderdelen kunt laten vallen of dat je misschien iets extra’s moet doen. Als helpende word je breed opgeleid. Je krijgt les in vakken als sociale beroepsvaardigheden, huishoudelijke activiteiten, verzorging, koken, organisatie van activiteiten, noem maar op. Ook werk je in kleine groepen aan een project of een opdracht. Het is erg belangrijk dat je het beroep in de praktijk leert. Daarom wordt het programma op school regelmatig afgewisseld met beroepspraktijkvorming (stage) en prestaties. Prestaties zijn opdrachten uit de praktijk. Werk je graag met volwassenen of juist liever met kinderen? Dan kun je je beroepspraktijkvorming hierbij laten aansluiten. Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om met verschillende doelgroepen te werken.

Na je opleiding

Als helpende kun je aan het werk in een kinderdagverblijf, een kinderopvang of een naschoolse opvang. Maar ook een baan bij de thuiszorg, in een verzorgingshuis, een verpleeghuis of in een instelling voor mensen met een beperking hoort bij de mogelijkheden. Als je liever door wilt leren, kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, bijvoorbeeld Verzorgende, Pedagogisch werker of Maatschappelijke zorg.

Kans op werk

Na de opleiding Helpende Zorg en Welzijn is de kans op werk in het Noorden gering. Op de site www.kansopwerk.nl, een website van de onafhankelijke stichting SBB, krijg je zicht op je kansen op de huidige arbeidsmarkt per regio. Het is een momentopname. De kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.